The Constitution of India - Features Borrowed From Other Countries

Updated: Sep 17

The Constitution of India is known as the World's longest Constitution however did you know that the majority of the Features of the Indian constitution were taken from the Constitution of several Nations?


Subsequent to getting autonomy from the Unified Realm India has required a Constitution to officially run the nation. As India was a nation governed by various Realms and from that point onward, it was ruled by the British about right around 200 years, India was no democracy before it gets freedom from the British standard. It takes practically 2 years 11 months and 18 days to shape the constitution, however when the Constitution was framed, a ton of significant features was taken from various nations that suites the multicultural and multi-religious society of India.


In any Serious Test, The constitution of India is one of the most significant subjects, and this segment (The Features of the Indian Constitution that was taken from different nations) is the significant one.

The Constitution of India - Features Borrowed From Other Countries


The greater part of The Freatures of the Indian Constitution was taken from the USA, UK, Canada, Republic of Ireland, Weimar Constitution of Germany, Australia, Association of South Africa, France, USSR (presently Russia)

1. The Features Taken From the USA(United States of America):


i) Preamble (প্রস্তাবনা)

ii) Independence of Judiciary (বিচার বিভাগের স্বাধীনতা)

iii) Fundamental Rights (জনগণের মৌলিক অধিকার)

iv) Removal of Judges of Supreme Court (সুপ্রিম কোর্টের বিচারকদের অপসারণ)

v) President as Executive Head (রাষ্ট্রপতিই হলেন কার্যনির্বাহী প্রধান)

vi) Vice President as Ex-officio Chairman of Upper House (রাজ্যসভার কার্যনির্বাহী সভাপতি হলেন উপ-রাষ্ট্রপতি)


2. The Features Taken From the UK (United Kingdom):


i) Parliamentary System (সংসদীয় ব্যবস্থা)

ii) Rule of Law (আইনের ভূমিকা)

iii) Law-making Procedure (আইন প্রণয়ন পদ্ধতি)

iv) Single Citizenship (একক নাগরিকত্ব)

v) Bi-Cameralism (দ্বিদ্বৈতবাদ)

vi) Count of Record (রেকর্ডের গণনা)


3. Canada:


i) Federal System with Strong Centre (শক্তিশালী কেন্দ্র সহ যুক্তরাজ্যীয় ব্যবস্থা)

ii) Division of powers and vesting of residuary powers with the center (ক্ষমতা বিভাজন ও কেন্দ্রের সাথে অবশিষ্ট ক্ষমতা ন্যস্ত করা)

iii) Appointment of the state Governors by the center (কেন্দ্রের দ্বারা রাজ্যের গভর্নর নিয়োগ)

iv) Advisory Jurisdiction of the Supreme Court (সুপ্রিম কোর্টের উপদেষ্টা এখতিয়ার)

v) Election Commission (নির্বাচন কমিশন)


4. Republic of Ireland:


i) Directive Principles of State Policy (নির্দেশিকা মূলক রাজ্যনীতি)

ii) Election of President (রাষ্ট্রপতির নির্বাচন)

iii) The Nomination of the member of Upper House (রাজ্যসভার সদস্যের মনোনয়ন)


5. Weimar Constitution of Germany:


i) Emergency Provision (জরুরী বিধান)


6. Australia


i) Concurrent List (সমকালীন তালিকা)

ii) Federal Judiciary System (যুক্তরাষ্ট্রীয় শাসন ব্যবস্থা)


7. Union of South Africa


i) Amendment of the Constitution (সংবিধান সংশোধন)

ii) Election of members of Rajyasabha (রাজ্যসভার সদস্যদের নির্বাচন)


8. France:


i) Republican System (গণতান্ত্রিক ব্যবস্থা)

ii) Ideas of liberty, equality, and fraternity (স্বাধীনতা, সাম্যতা এবং ভ্রাতৃত্বের ধারণা)


9. USSR (Union of Soviet Socialist Republics) (Now Russia):


i) Fundamental Duties (মৌলিক দায়িত্ব)

ii) Ideas of justice included in the Preamble (প্রস্তাবনার অন্তর্ভূক্ত ন্যায়ের ধারনাগুলি)


Also, a few features were taken from the Government of India Act-1935, The Features are:


i) Federal Scheme (ফেডারাল স্কিম)

ii) Office of the Governor (রাজ্যপালের দপ্তর)

iii) Powers of Federal Judiciary (কেন্দ্রীয় বিচার বিভাগের ক্ষমতা)


That's why the constitution of India is called the Mixed Constitution.


To learn more and get syllabus based guide for competitive exams Join US



Frequent Asked Questions (Most important for competitive exams) -



1. The preamble of the Indian constitution was taken from which country?


Ans. The preamble was taken from the constitution of the USA.


2. Single Citizenship of the Constitution of India was taken from which country?


Ans. Single Citizenship of the Indian Constitution was taken from the United Kingdom


3. Fundamental Rights of the Indian constitution was borrowed from which country?


Ans. The feature Fundamental Rights were taken from the USA.


4. The feature 'Federal System with Strong Centre' was derived from which Constitution?


Ans. It was taken from The Constitution of Canada.


5. The feature Election Commission was taken from which country?


Ans. Election Commission was taken from the Constitution of Canada.


6. Emergency Provision was borrowed from which Constitution?


Ans. Emergency Provision was taken from the Weimer Constitution of Germany.


7. Federal Judiciary System was taken from which country?


Ans. Republic of Ireland


8. Election of President was derived from which constitution?


Ans. It was taken from the constitution of the Republic of Ireland.


9. The Republican System was taken from which Constitution?


Ans. The Republican System was taken from the Constitution of France.


10. Fundamental Duties were borrowed from which country?


Ans. Fundamental Duties was taken from USSR (Now Russia)


Download in PDF

features borrowed from other countries
.p
Download P • 629KB




To learn more & get more notes on the constitution and other subjects DO SUBSCRIBE

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved