GK Question - Practice Set for SSC CGL, CHSL, RRB, PSC | BBPS009

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, and PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF


Set No: BBPS009

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.


1. Chhatrapati Shivaji Terminus station was designed by


a) Frederick William Stevens

b) Santiago Calatrava

c) Fazlur Rahman Khan

d) Frei Otto


2. Who won the Nobel prize for Physics in 2015?


a) Hiroshi Amano

b) Takaaki Kajita

c) Isamu Akasaki

d) Makoto Kobayashi


3. Kidney stones are composed of__________.


a) Calcium Oxalate

b) Sodium Chloride

c) Magnesium Nitrate

d) Calcium Bicarbonate


4. Which of the following is not true about Angiosperms?


a) The dominant phase is gametophytes

b) Vascular bundles are present

c) Spores are heterosporous

d) Seeds are covered


5. All of the following are excretory (waste) products of animals, except


a) Uric Acid

b) Ammonia

c) Carbohydrates

d) Urea


6. RNA is a polymeric molecule. What does RNA stand for?


a) Rado Nuclear Acid

b) Ribo Nucleic Acid

c) Rhino Nuclear Acid

d) Resto Nucleus Acid


7. The common name of dichlorodifluoromethane is_________.


a) galena

b) Freon

c) gypsum

d) borax


8. performs tasks such as inserting, updating or deleting data occurrences.


a) Data definition language

b) Data manipulation language

c) Query language

d) QOL


9. The Razmnama is a Persian translation of the________.


a) Mahabharata

b) Ramayana

c) Vedas

d) Upanishads


10. If the demand curve for house cleaning services is D = 45000 - 21P and the supply curve is S = 15000 + 9P, find the equilibrium Quantity?


a) 12000 units

b) 6000 units

c) 24000 units

d) 30000 units


11. Goods whose demand is proportional to price are called


a) inferior goods

b) Veblen goods

c) normal goods

d) exclusive goods


12. Similipal Tiger Reserve is in which state?


a) Maharashtra

b) Andhra Pradesh

c) Chhattisgarh

d) Odisha


13. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?


a) N2O

b) AsH3

c) N2

d) C5H12


14. Mr. Manohar Parrikar was India's.


a) Railway Minister

b) Finance Minister

c) HRD Minister

d) Defence Minister


15.­ Assembly line was invented by______


a) Alexander Parkes

b) Luigi Palmieri

c) Alexey Pajitnov

d) Ransom Eli Olds


16. ­ Instrument for measuring the blueness of the sky or ocean is called___________.


a) Bathymeter

b) Chronograph

c) Cyanometer

d) Barometer


17. ­ Farad is a unit of________.


a) Capacitance

b) Reactance

c) Electric charge

d) Electric conductance


18. ­ Under which Article is the Union Public Service Commission of India established?


a) Article 315

b) Article 250

c) Article 300

d) Article 52


19. ­ The Westminster parliamentary system was developed in_______.


a) Spain

b) Australia

c) UK

d) USA


20. Whose ear Mike Tyson bite in a professional boxing match in 1997 for the WBA Heavyweight Championship?


a) James Douglas

b) Evander Holyfield

c) Riddick Bowe

d) Michael Moorer


21. ­ Who is the author of "India 2020: A Vision for the New Millennium"? "


a) APJ Abdul Kalam

b) Shashi Tharoor

c) Narendra Modi

d) Arun Shourie


22. ­ Psidium guajava is the scientific name of________.


a) Guava

b) Mango

c) Bamboo

d) Jack fruit


23. ­ In which year, RBI was nationalized?


a) 1939

b) 1949

c) 1959

d) 1969


24. ­ Ottawa is the Capital City of__________.


a) France

b) Norway

c) Canada

d) Greece


25.­ Which drug is used as a Blood Thinner?


a) Warfarin

b) Tramadol

c) Azithromycin

d) Hydralazine


Answer to the GK Questions -


1. Chhatrapati Shivaji Terminus station was designed by


Answer: Frederick William Stevens


2. Who won the Nobel prize for Physics in 2015?


Answer: Takaaki Kajita


3. Kidney stones are composed of__________.


Answer: Calcium Oxalate


4. Which of the following is not true about Angiosperms?


Answer: Dominant phase is gametophytes


5. All of the following are excretory (waste) products of animals, except


Answer: Carbohydrates


6. RNA is a polymeric molecule. What does RNA stand for?


Answer: Ribo Nucleic Acid


7. The common name of dichlorodifluoromethane is_________.


Answer: Freon


8. performs tasks such as inserting, updating or deleting data occurrences.


Answer: Data manipulation language


9. The Razmnama is a Persian translation of the________.


Answer: Mahabharata


10. If the demand curve for house cleaning services is D = 45000 - 21P and the supply curve is S = 15000 + 9P, find the equilibrium Quantity?


Answer: 24000 units


11. Goods whose demand is proportional to price are called


Answer: Veblen goods


12. Similipal Tiger Reserve is in which state?


Answer: Odisha


13. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?


Answer: N2O


14. Mr. Manohar Parrikar was India's.


Answer: Defence Minister


15.­ Assembly line was invented by______


Answer: Ransom Eli Olds


16. ­ Instrument for measuring the blueness of the sky or ocean is called___________.


Answer: Cyanometer


17. ­ Farad is a unit of________.


Answer: Capacitance


18. ­ Under which Article is the Union Public Service Commission of India established?


Answer: Article 315


19. ­ The Westminster parliamentary system was developed in_______.


Answer: UK


20. Whose ear Mike Tyson bite in a professional boxing match in 1997 for the WBA Heavyweight Championship?


Answer: Evander Holyfield


21. ­ Who is the author of "India 2020: A Vision for the New Millennium"? "


Answer: APJ Abdul Kalam


22. ­ Psidium guajava is the scientific name of________.


Answer: Guava


23. ­ In which year, RBI was nationalized?


Answer: 1949


24. ­ Ottawa is the Capital City of__________.


Answer: Canada


25.­ Which drug is used as a Blood Thinner?


Answer: Warfarin


To get more Practice Sets & General Knowledge JOIN US

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved