GK Question - Practice Set for SSC CGL, CHSL, RRB, PSC | BBPS006

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, and PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF


Set No: BBPS006

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.



1. Whom did Akbar defeat in the 2nd battle of Panipat in 1556?

a) Genghis Khan b) Nader Shah c) Hemu Vikramaditya d) Bajirao I


2. The artificial heart was invented by _________.

a) Muhammad Yunus

b) Linus Yale, Jr. c) Gazi Yasargil d) Paul Winchell


3. What does the slope of a velocity-time graph represent?

a) Acceleration b) Distance c) Speed d) Momentum


4. What is the unit of the physical quantity "Jerk"?

a) meter second b) meter per second cube c) meter per second square

d) meter per second


5. Which of the following is not considered a Democracy?

a) USA b) Norway c) India d) China


6. Speaker of the Lok Sabha serves for a maximum term of _______ years.

a) 3 b) 4 c) 5 d) 7


7. Which Cricketer has scored the highest number of runs in T20 Internationals?

a) David Warner b) Virat Kohli c) Brendon McCullum d) Chris Gayle


8. Who is the author of "The English Teacher"?

a) Aparna Sinha b) Bapsi Sidhwa c) R. K. Narayan d) Indu Sundaresan


9. The highest Civilian Honour received by Sania Mirza is _________.

a) Padma Shri b) Padma Bhushan c) Padma Vibhushan d) Bharat Ratna


10. __________ is a telecommunications network or computer network that extends over a large geographical distance.

a) Uniform Resource Locator b) Simple Mail Transfer Protocol c) Wide Area Network d) JavaScript


11. is a drug or substance that makes you feel relaxed and makes your bodywork and react more slowly.


a) Antidote

b) Analgesic

c) Antihistamine

d) Depressant


12. Carica papaya is the scientific name of_______.


a) Peepal

b) Papaya

c) Tamarind

d) Drumstick


13. Muscles get tired when there is a shortfall of_____.


a) Lactic acid

b) Na+ ions

c) ATP

d) Sulphates


14. The Chemical formula of Ammonium nitrate is_____.


a) (NH2)2NO3

b) NH4NO3

c) NH4(NO3)2

d) NH2NO3


15. Which of the following elements has the lowest melting point?


a) Xenon

b) Iodine

c) Barium

d) Magnesium


16. Choose the odd one out


a) Cyberspace

b) Internet

c) HTML

d) WWW


17. Which of these is not an Indian Musical Instrument?


a) Sitar

b) Bansuri

c) Madal

d) Tanpura


18. If the price of an article decreases from Rs 240 to Rs 220, when quantity demanded increases from 200 units to 210 units. Find the point elasticity of demand?


a) 0.6

b) -1.8

c) -0.6

d) 1.8


19. Match the characteristics with their market structure:

(a) The firm has control over the quantity of output but it must take into account the reactions of competitors.

b) The firm will tend to set output so that it earns maximum profits.


i) (a) Oligopoly, (b) Pure competition

ii) (a) Monopolistic competition, (b) Oligopoly

iii) (a) Pure Monopoly, (b) Pure competition

iv) (a) Oligopoly, (b) Pure Monopoly

20. People in all the following countries had to be resettled after the 1986 Chernobyl nuclear disaster, except


a) Kazakhstan

b) Belarus

c) Russia

d) Ukraine


21. The outermost layer of the earth's atmosphere is_____.


a) stratosphere

b) troposphere

c) mesosphere

d) exosphere


22. _______ is the first Indian company to list on NASDAQ.


a) Industries Limited

b) Infosys

c) TCS

d) Bharti Airtel


23. Which city is located on the banks of the river Narmada?


a) Bharuch

b) Bhopal

c) Nagpur

d) Kota


24. Which of these countries got Independence from the United Kingdom?


a) Uzbekistan

b) Pakistan

c) Venezuela

d) South Korea


25. Aurangzeb, the Mughal Emperor died in?


a) 1507

b) 1607

c) 1707

d) 1807


Answer to the GK Questions -


1. Whom did Akbar defeat in the 2nd battle of Panipat in 1556?

Answer: Hemu Vikramaditya


2. The artificial heart was invented by _________.

Answer: Paul Winchell


3. What does the slope of a velocity-time graph represent?

Answer: Acceleration


4. What is the unit of the physical quantity "Jerk"?

Answer: meter per second cube


5. Which of the following is not considered a Democracy?

Answer: China


6. Speaker of the Lok Sabha serves for a maximum term of _______ years.

Answer: 5


7. Which Cricketer has scored the highest number of runs in T20 Internationals?

Answer: Brendon McCullum


8. Who is the author of "The English Teacher"?

Answer: R. K. Narayan


9. The highest Civilian Honour received by Sania Mirza is _________.

Answer: Padma Bhushan


10. __________ is a telecommunications network or computer network that extends over a large geographical distance.

Answer: Wide Area Network


11. is a drug or substance that makes you feel relaxed and makes your bodywork and react more slowly.


Answer: Depressant


12. Carica papaya is the scientific name of_______.


Answer: Papaya


13. Muscles get tired when there is a shortfall of_____.


Answer: ATP


14. The Chemical formula of Ammonium nitrate is_____.


Answer: NH4NO3


15. Which of the following elements has the lowest melting point?


Answer: Xenon


16. Choose the odd one out


Answer: HTML


17. Which of these is not an Indian Musical Instrument?


Answer: Madal


18. If the price of an article decreases from Rs 240 to Rs 220, when quantity demanded increases from 200 units to 210 units. Find the point elasticity of demand?


Answer: -0.6


19. Match the characteristics with their market structure:

(a) The firm has control over the quantity of output but it must take into account the reactions of competitors.

b) The firm will tend to set output so that it earns maximum profits.


Answer: (a) Oligopoly, (b) Pure Monopoly

20. People in all the following countries had to be resettled after the 1986 Chernobyl nuclear disaster, except


Answer: Kazakhstan


21. The outermost layer of the earth's atmosphere is_____.


Answer: exosphere


22. is the first Indian company to list on NASDAQ.


Answer: Infosys


23. Which city is located on the banks of the river Narmada?


Answer: Bharuch


24. Which of these countries got Independence from the United Kingdom?


Answer: Pakistan


25. Aurangzeb, the Mughal Emperor died in?


Answer: 1707


To get more Practice Sets & General Knowledge JOIN US

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved