GK Question - Practice Set for SSC CGL, CHSL, RRB, PSC | BBPS005

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, and PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF


Set No: BBPS005

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.



1. Which drug is used as a Nonsteroidal anti-inflammatory drug?

a) Risedronate b) Diazepam c) Folic Acid d) Ibuprofen

Correct Answer: Ibuprofen


2. Punica granatum is the scientific name of _________ .

a) Custard Apple b) Gulmohar c) Silver Oak d) Pomegranate

Correct Answer: Pomegranate


3. Between a tiger and a monkey, which of the following is different?

a) Kingdom b) phylum c) order d) class

Correct Answer: order

4. The modern periodic table consists of 18 groups and 7 periods. What is the atomic number of the element placed in the 1st group and the 4th period?

a) 21 b) 17 c) 19 d) 9

Correct Answer: 19


5. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Iodine

a) Silver b) Bromine c) Platinum d) Zinc

Correct Answer: Platinum


6. Konkani is the official language of _________.

a) Andhra Pradesh b) Arunachal Pradesh c) West Bengal d) Goa

Correct Answer: Goa


7. In 2015, the nominal rate of interest in a country was 5.5% and the inflation rate then was 2.5%. So real rate of interest in 2015 was _________.

a) 8 percent b) 2.2 percent c) 3 percent d) 13.75 percent

Correct Answer: 3 percent


8. For each perfectly competitive firm in the long run

a) price = marginal costs = average variable costs b) price = average profit c) price = marginal costs = minimum average total costs d) price = minimum average variable costs

Correct Answer: price = marginal costs = minimum average total costs


9. Ilmenite is an ore/mineral of _________.

a) Titanium b) Copper c) Lead d) Manganese

Correct Answer: Titanium


10. Which dam is built on the Bhagirathi River?

a) Sardar Sarovar b) Srisailam c) Koyna d) Tehri

Correct Answer: Tehri


11. Which of these is India's National Anthem?

a) Ae Mere Pyare Watan b) Maa Tujhe Salaam c) Aisa Desh Hai Mera d) Jana Gana Mana

Correct Answer: Jana Gana Mana


12. Itanagar is the Capital City of _________.

a) Uttarakhand b) Uttar Pradesh c) Tripura d) Arunachal Pradesh

Correct Answer: Arunachal Pradesh


13. Panaji is the Capital City of _________.

a) Himachal Pradesh b) Goa c) Gujarat d) Madhya Pradesh

Correct Answer: Goa


14. Gandhi ji studied Law in _________.

a) India b) United Kingdom c) South Africa d) Bhutan

Correct Answer: United Kingdom


15. Who Invented the Induction Coil?


a) Edwin Howard Armstrong

b) John Barber

c) Edwin Beard Budding

d) Nicholas Callan

Correct Answer: Nicholas Callan

16. Find the power of a convex lens if the image formed is at a distance of 16 cm from the lens when the object is placed on the other side of the lens at 2 cm from the optical center?


a) -3.75 diopters

b) -11.25 diopters

c) 3.75 diopters

d) 11.25 diopters

Correct Answer: 11.25 diopters


17. What is the unit of the physical quantity "Inductance"?

a) weber

b) farad

c) henry

d) tesla

Correct Answer: henry


18. In which form of government priests rule in the name of God?


a) Fascism

b) Monarchy

c) Theocracy

d) Oligarchy

Correct Answer: Theocracy


19. Who was the first temporary chairman of the Constituent Assembly?


a) B R Ambedkar

b) Jawahar Lal Nehru

c) Rajendra Prasad

d) Dr. Sachchidananda Sinha

Correct Answer: Dr. Sachchidananda Sinha


20. Who won the first T-20 Cricket World Cup?


a) West Indies

b) India

c) Australia

d) New Zealand

Correct Answer: India


21. Who is the author of "Chokher


a) Rabindranath Tagore

b) Jhumpa Lahiri

c) Amish Tripathi

d) Chetan Bhagat

Correct Answer: Rabindranath Tagore


22. Shiva cave is located in _____.


a) Ajanta Caves

b) Ellora Caves

c) Elephanta Caves

d) Badami Caves

Correct Answer: Elephanta Caves


23. Vikas Khanna is an award-winning starred Indian chef.


a) Apollo

b) Michelin

c) Goodyear

d) Viking

Correct Answer: Michelin


24. Triton is the moon of which planet?


a) Neptune

b) Uranus

c) Saturn

d) Venus

Correct Answer: Neptune


25. Aurangzeb, the Mughal Emperor died in?


a) 1507

b) 1607

c) 1707

d) 1807

Correct Answer: 1707


Answer to the GK Questions -


1. Which drug is used as a Nonsteroidal anti-inflammatory drug?

Answer: Ibuprofen


2. Punica granatum is the scientific name of _________ .

Answer: Pomegranate


3. Between a tiger and a monkey, which of the following is different?

Answer: order

4. The modern periodic table consists of 18 groups and 7 periods. What is the atomic number of the element placed in the 1st group and the 4th period?

Answer: 19


5. The atomic number of which of the following elements is greater than that of Iodine

Answer: Platinum


6. Konkani is the official language of _________.

Answer: Goa


7. In 2015, the nominal rate of interest in a country was 5.5% and the inflation rate then was 2.5%. So real rate of interest in 2015 was _________.

Answer: 3 percent


8. For each perfectly competitive firm in the long run

Answer: price = marginal costs = minimum average total costs


9. Ilmenite is an ore/mineral of _________.


Answer: Titanium


10. Which dam is built on the Bhagirathi River?

Answer: Tehri


11. Which of these is India's National Anthem?

Answer: Jana Gana Mana


12. Itanagar is the Capital City of _________.

Answer: Arunachal Pradesh


13. Panaji is the Capital City of _________.

Answer: Goa


14. Gandhi ji studied Law in _________.

Answer: United Kingdom


15. Who Invented the Induction Coil?


Answer: Nicholas Callan

16. Find the power of a convex lens if the image formed is at a distance of 16 cm from the lens when the object is placed on the other side of the lens at 2 cm from the optical center?


Answer: 11.25 diopters


17. What is the unit of the physical quantity "Inductance"?


Answer: henry


18. In which form of government priests rule in the name of God?


Answer: Theocracy


19. Who was the first temporary chairman of the Constituent Assembly?


Answer: Dr. Sachchidananda Sinha


20. Who won the first T-20 Cricket World Cup?


Answer: India


21. Who is the author of "Chokher


Answer: Rabindranath Tagore


22. Shiva cave is located in _____.


Answer: Elephanta Caves


23. Vikas Khanna is an award-winning starred Indian chef.


Answer: Michelin


24. Triton is the moon of which planet?


Answer: Neptune


25. Aurangzeb, the Mughal Emperor died in?


Answer: 1707


To get more practice sets & General Knowledge JOIN US

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved