GK Question - Practice Set for SSC CGL, CHSL, RRB, PSC | BBPS004

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, and PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF


Set No: BBPS004

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.



1. Chanakya was the chief advisor of.


a) Babur

b) Chandragupta Maurya

c) Akbar

d) Kautilya


2. Battle of Haldighati in 1576 was fought between Akbar and.


a) Sher Shah

b) Maharana Pratap

c) Hemu Vikramaditya

d) Nader Shah


3. Who invented JavaScript the programming language?


a) Brendan Eich

b) Willem Einthoven

c) George Eastman

d) Emil Erlenmeyer


4. of material is defined as the minimum amount of the work necessary to remove a free electron from the surface of the material.


a) The electro-repulsive force

b) The coulomb factor

c) The power factor

d) The work function


5. Human beings' hearing range is.


a) 50 to 50,000 Hz

b) 40 to 40,000 Hz

c) 30 to 30,000 Hz

d) 20 to 20,000 Hz


6. Which State has the highest Lok Sabha seats in India?


a) Maharashtra

b) Madhya Pradesh

c) Uttar Pradesh

d) Bihar


7. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Andhra Pradesh is.


a) 2

b) 13

c) 20

d) 25


8. The number of players in a Kabaddi team is.


a) 3

b) 7

c) 5

d) 9


9. Who is the author of "India: From Midnight to the Millennium"?


a) Anuj Tiwari

b) Mitali Meelan

c) Shashi Tharoor

d) Jhumpa Lahiri


10. Decane has how many hydrogen atoms?


a) 22

b) 33

c) 11

d) 44


11. The pale yellow color of urine is due to the presence of which pigment?


a) Urochrome

b) Urophyll

c) Chlorophyll

d) Chloroplast


12. Manas Wildlife Sanctuary is in _________ .

a) Tamil Nadu b) Assam c) Bihar d) Himachal Pradesh


13. The Red Fort (Delhi) was built by ______.

a) Babur b) British c) Shah Jahan d) Aurangzeb


14. Which drug is used as a Thyroid Hormone?

a) Metformin b) Ketoconazole c) Promethazine d) Levothyroxine


15. Which of the following constitute to form a gene?


a) Polynucleotides b) Hydrocarbons c) Lipoproteins d) Lipids


16. The atomic number of which of the following elements is greater than that of Iron?

a) Manganese b) Cobalt c) Calcium d) Chromium

17. A series of instructions written by a programmer according to a given set of rules or conventions is called______________.


a) Syntax b) a Byte c) a Set d) Macro


18. Kuchipudi is a folk dance of _________.

a) Mizoram b) Andhra Pradesh c) Jammu & Kashmir d) Maharashtra


19. If the price of an article decreases from Rs P1 to Rs 240, when the quantity demanded increases from 8000 units to 8400 units, and if the point elasticity of demand is -1.25 find P1?


a) Rs 250 b) Rs 200 c) Rs 220 d) Rs 210


20.An increase in price will _________.

a) increase consumer surplus b) decrease consumer surplus c) have no effect on consumer surplus d) decrease producer surplus


21. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?

a) BF3 b) O2 c) CHClF2 d) Cl2


22. Which of these is not an Indian Bank?

a) Axis Bank b) HDFC Bank c) ICICI Bank d) HSBC Bank


23. __________ are also called monsoon forests.


a) Tropical Rain Forest b) Tropical Deciduous Forests c) Mangrove Forests d) Thorny Bushes


24. Patna is the Capital City of_________.

a) Andaman and Nicobar Islands b) Andhra Pradesh c) Bihar d) West Bengal



25. __________ is the movement of chemical in the upper layers of soil into lower layers or into groundwater by being dissolved in water.

a) infiltration b) salinization c) eutrophication d) leaching


Answer to the GK Questions -


1 Chanakya was the chief advisor of.


Answer: Chandragupta Maurya


2. Battle of Haldighati in 1576 was fought between Akbar and.


Answer: Maharana Pratap


3. Who invented JavaScript the programming language?


Answer: Brendan Eich


4. of material is defined as the minimum amount of the work necessary to remove a free electron from the surface of the material.


Answer: The work function


5. Human beings' hearing range is.


Answer: 20 to 20,000 Hz


6. Which State has the highest Lok Sabha seats in India?


Answer: Uttar Pradesh


7. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Andhra Pradesh is.


Answer: 25


8. The number of players in a Kabaddi team is.


Answer: 7


9. Who is the author of "India: From Midnight to the Millennium"?


Answer: Shashi Tharoor


10. Decane has how many hydrogen atoms?


Answer: 22


11. The pale yellow color of urine is due to the presence of which pigment?


Answer: Urochrome


12. Manas Wildlife Sanctuary is in _________ .

Answer: Assam


13. The Red Fort (Delhi) was built by ______.

Answer: Shah Jahan


14. Which drug is used as a Thyroid Hormone?

Answer: Levothyroxine


15. Which of the following constitute to form a gene?


Answer: Polynucleotides


16. The atomic number of which of the following elements is greater than that of Iron?

Answer: Cobalt

17. A series of instructions written by a programmer according to a given set of rules or conventions is called______________.


Answer: Syntax


18. Kuchipudi is a folk dance of _________.

Answer: Andhra Pradesh


19. If the price of an article decreases from Rs P1 to Rs 240, when the quantity demanded increases from 8000 units to 8400 units, and if the point elasticity of demand is -1.25 find P1?


Answer: Rs 250


20.An increase in price will _________.

Answer: decrease consumer surplus


21. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer?

Answer: CHClF2


22. Which of these is not an Indian Bank?

Answer: HSBC Bank


23. __________ are also called monsoon forests.


Answer: Tropical Deciduous Forests


24. Patna is the Capital City of_________.

Answer: Bihar


25. __________ is the movement of chemical in the upper layers of soil into lower layers or into groundwater by being dissolved in water.

Answer: leaching


To get more practice sets Join Us

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved