GK Question - Practice Set for SSC CGL, CHSL, RRB, PSC | BBPS003

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, and PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF


Set No: BBPS003

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.



1. Group of Monuments at Hampi is in.


a) Karnataka

b) Madhya Pradesh

c) Maharashtra

d) Rajasthan


2. Which movie has not won the National Film Award for Best Feature Film?


a) Court

b) Taare Zameen Par

c) Baahubali: The Beginning

d) Ship of Theseus


3. Bambusa Dendrocalamus is the scientific name of.


a) Banyan

b) Papaya

c) Bamboo

d) Pomegranate


4. Acinonyx Jubatus is the scientific name of.


a) Bear

b) Horse

c) Cheetah

d) Zebra

5. The atomic number of which of the following elements is greater than that of Zinc


a) Copper

b) Iron

c) Chromium

d) Bromine


6. The commonly used abbreviation SEO in computer science stands for?


a) System Engine Optimization

b) Search Engine Optimization

c) Structured Engine Optimization

d) Single Engine Optimization


7. Chang Lo is a folk dance of_____


a) Arunachal Pradesh

b) Punjab

c) Assam

d) Nagaland


8. If one more cobbler is hired the output of a shoemaking unit will increase from 50 pairs of shoes to 55 pairs per day, but then the shoemaking unit will have to reduce the price of a pair of shoes from Rs 3200 to Rs 3000 per pair to sell the additional output, the marginal revenue product of the last cobbler is


a) Rs 1000

b) Rs 5000

c) Rs 4000

d) Rs 200


9. The Law of Demand is based on the concept that people.


a) buy more of a good as their income increases.

b) buy more of a good as the price of the good falls.

c) will spend all of their money on something.

d) want more of everything even if they have no money to buy anything.


10. The ozone layer is mainly found in the lower portion of the.


a) stratosphere

b) troposphere

c) mesosphere

d) thermosphere


11. Ranthambore Tiger Reserve is in which state?


a) Rajasthan

b)Andhra Pradesh

c) Arunachal Pradesh

d) Uttarakhand


12. How many Union Territories are there in India?


a) 6

b) 7

c) 8

d) 9


13. Hard coal containing little volatile matter is called.


a) Loess

b) Anthracite

c) Atoll

d) Lava


14. Port of Spain is the Capital City of.


a) Saudi Arabia

b) North Korea

c) Czech Republic

d) Trinidad and Tobago


15. Gandhi Irwin pact happened in which year?


a) 1905 b) 1931 c) 1947 d) 1942


16. In 1739, who defeated the Mughal army at the Battle of Karnal?

a) Nader Shah b) Genghis Khan c) Hemu Vikramaditya d) Bajirao I


17. Who Invented the LCD Projector?

a) Gene Dolgoff b) Brendan Eich c) Douglas Engelbart d) Federico Faggin


18. A cannonball is fired. The motion of this ball is an example of ______.

a) Straight-line motion b) projectile motion c) Hyperbolic motion d) horizontal motion


19. What is the unit of the physical quantity, Magnetic flux?

a) farad b) weber c) tesla d) henry


20. The Panchayati Raj was first adopted by which of the following states?


a) Haryana b) Rajasthan c) Madhya Pradesh d) Karnataka


21. According to our Constitution, India is _________.

a) A Religious State b) A Secular State c) A Capitalist State d) A Plutocratic State


22. Which of these sports generally has the shortest match duration?


a) Kabaddi b) Hockey c) Football d) Cricket


23. Who is the author of "The Inheritance of Loss"?


a) Sunjeev Sahota b) Anne Enright c) Shobha De d) Kiran Desai


24. Vertebrates belong to the phylum


a) Arthropoda b) Annelida c) Cnidaria d) Chordata


25. What is washing soda?

a) Aluminium bicarbonate b) Sodium bicarbonate c) Aluminium sulphate d) Sodium carbonate



Answer to Gk Questions -


1. Group of Monuments at Hampi is in.


Answer: Karnataka


2. Which movie has not won the National Film Award for Best Feature Film?


Answer: Taare Zameen Par


3. Bambusa Dendrocalamus is the scientific name of.


Answer: Bamboo


4. Acinonyx Jubatus is the scientific name of.


Answer: Cheetah

5. The atomic number of which of the following elements is greater than that of Zinc


Answer: Bromine


6. The commonly used abbreviation SEO in computer science stands for?


Answer: Search Engine Optimization


7. Chang Lo is a folk dance of_____


Answer: Nagaland


8. If one more cobbler is hired the output of a shoemaking unit will increase from 50 pairs of shoes to 55 pairs per day, but then the shoemaking unit will have to reduce the price of a pair of shoes from Rs 3200 to Rs 3000 per pair to sell the additional output, the marginal revenue product of the last cobbler is


Answer: Rs 5000


9. The Law of Demand is based on the concept that people.


Answer: buy more of a good as the price of the good falls.


10. The ozone layer is mainly found in the lower portion of the.


Answer: stratosphere


11. Ranthambore Tiger Reserve is in which state?


Answer: Rajasthan


12. How many Union Territories are there in India?


Answer: 7


13. Hard coal containing little volatile matter is called.


Answer: Anthracite


14. Port of Spain is the Capital City of.


Answer: Trinidad and Tobago


15. Gandhi Irwin pact happened in which year?


Answer: 1931


16. In 1739, who defeated the Mughal army at the Battle of Karnal?

Answer: Nader Shah


17. Who Invented the LCD Projector?

Answer: Gene Dolgoff


18. A cannonball is fired. The motion of this ball is an example of ______.

Answer: projectile motion


19. What is the unit of the physical quantity, Magnetic flux?

Answer: weber


20. The Panchayati Raj was first adopted by which of the following states?


Answer: Rajasthan


21. According to our Constitution, India is _________.

Answer: A Secular State


22. Which of these sports generally has the shortest match duration?


Answer: Kabaddi


23. Who is the author of "The Inheritance of Loss"?


Answer: Kiran Desai


24. Vertebrates belong to the phylum


Answer: Chordata


25. What is washing soda?

Answer: Sodium carbonate



To get more practice sets for free join us

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved