GK Question - Practice Set for SSC, RRB, PSC | BBPS010

Updated: Oct 10

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, and PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF


Set No: BBPS010

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.


1. What is the capital of Finland?


a) Tashkent

b) Helsinki

c) Bern

d) Dublin


2. Which city is located on the banks of the river Mula-Mutha?


a) Surat

b) Ahmedabad

c) Nagpur

d) Pune


3. Ajatashatru was the son of______


a) Brahmadatta

b) Bindusara

c) Bimbisara

d) Chetak


4. Chhatrapati Sambhaji (1680–1688 AD) was the ruler of which dynasty?


a) Maratha

b) Nanda

c) Haryanka

d) Maurya


5. Who Invented the computer mouse?


a) Gene Dolgoff

b) Brendan Eich

c) Douglas Engelbart

d) Federico Faggin


6. states that internal energy is a function of state and the increase in internal energy is equal to the sum of the heat supplied to the system and work done by the system.


a) The first law of thermodynamics

b) Hooke's Law

c) Coulomb's law

d) Faraday's Law


7. What is the direction of torque?


a) Perpendicular to the direction of applied force

b) Same as the direction of applied force

c) Opposite to the direction of applied force

d) Parallel to the radius


8. Article 27 of the Indian Constitution "Freedom as to payment of taxes for promotion of any particular religion" deals with?


a) the Union Government

b) the State Government

c) the directive principles of state policy

d) the fundamental rights of the Indian Citizen


9. Article 31C of the Indian Constitution "Saving of laws giving effect to certain directive principles" deals with?


a) the fundamental rights of the Indian Citizen

b) the State Government

c) the Union Government

d) the directive principles of state policy


10. Who among the following has not scored a double hundred in an ODI?


a) Virender Sehwag

b) Sachin Tendulkar

c) Brian Lara

d) Rohit Sharma


11. Who is the author of_______


a) Sudeep Nagarkar

b) Devdutt Pattanaik

c) R. K. Narayan

d) Aravind Adiga


12. ­ Which of these is not a UNESCO World Heritage Site?


a) Ajanta Caves, Maharashtra

b) Red Fort, New Delhi

a) Victoria Memorial, Kolkata

d) Kaziranga Wildlife Sanctuary, Assam


13. ­ Highest Civilian Honour received by Amitabh Bachchan is__________.


a) Padma Shri

b) Padma Bhushan

c) Padma Vibhushan

d) Bharat Ratna


14. ­ Which organ does detoxification and produces chemicals needed for digestion?


a) Salivary glands

b) Pancreas

c) Thyroid gland

d) Liver


15. ­ NaHCO3 is the chemical formula of_________.


a) Borax

b) Vinegar

c) Lime

d) Baking soda


16. ­ Which of the following elements has the lowest melting point?

a) Chromium

b) Hydrogen

c) Zinc

d) Silver


17. C Programming language was developed by__________.


a) Charles Babbage

b) Larry Wall

c) James Gosling

d) Dennis Ritchie


18.­ Which of these Indian Music Legends is the exponent of the instrument, Sitar?


a) Bhimsen Joshi

b) Ravi Shankar

c) Amjad Ali Khan

d) Alla Rakha


19. ­ If the demand curve for Alphonso mangoes is D = 25000 ­ 70P and the supply curve is S = 10000 + 80P, find the equilibrium quantity?


a) 18,000 units

b) 2,000 units

c) 1,800 units

d) 200 units

20. ­ Match the characteristics with their market structure:

(a) Price > MC in both short and long run

(b) Faces highly elastic demand


i) (a) Monopolistic competition, (b) Pure competition

ii) (a) Pure Monopoly, (b) Monopolistic competition

iii) (a) Pure competition, (b) Monopolistic competition

iv) (a) Oligopoly, (b) Pure competition


21. ­ Anamalai Tiger Reserve is in which state?


a) Telangana

b) Madhya Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerala


22. ­ Which is the most economical method of removing solid matter from water?


a) Using deactivated carbon

b) Electrolysis

c) Distillation

d) Sedimentation


23. ­ What is the Capital of Telangana State?

a) Hyderabad

b) Secunderabad

c) Vijayanagara

d) Visakhapatnam


24. ­ Birbal was an advisor in the court of?


a) Babur

b) Akbar

c) Aurangzeb

d) Jahangir


25. ­ Humayun’s Tomb is located in_________.

a) Delhi

b) Agra

c) Gwalior

d) Jaipur



Answer to the GK Questions -



1. What is the capital of Finland?


Answer: Helsinki


2. Which city is located on the banks of the river Mula-Mutha?


Answer: Pune


3. Ajatashatru was the son of______


Answer: Bimbisara


4. Chhatrapati Sambhaji (1680–1688 AD) was the ruler of which dynasty?


Answer: Maratha


5. Who Invented the computer mouse?


Answer: Douglas Engelbart


6. states that internal energy is a function of state and the increase in internal energy is equal to the sum of the heat supplied to the system and work done by the system.


Answer: First law of thermodynamics


7. What is the direction of torque?


Answer: Perpendicular to the direction of applied force


8. Article 27 of the Indian Constitution "Freedom as to payment of taxes for promotion of any particular religion" deals with?


Answer: the fundamental rights of the Indian Citizen


9. Article 31C of the Indian Constitution "Saving of laws giving effect to certain directive principles" deals with?


Answer: the fundamental rights of the Indian Citizen


10. Who among the following has not scored a double hundred in an ODI?


Answer: Brian Lara


11. Who is the author of_______


Answer: Devdutt Pattanaik


12. ­ Which of these is not a UNESCO World Heritage Site?


Answer: Victoria Memorial, Kolkata


13. ­ Highest Civilian Honour received by Amitabh Bachchan is__________.


Answer: Padma Vibhushan


14. ­ Which organ does detoxification and produces chemicals needed for digestion?


Answer: Liver


15. ­ NaHCO3 is the chemical formula of_________.


Answer: Baking soda


16. ­ Which of the following elements has the lowest melting point?


Answer: Hydrogen


17. C Programming language was developed by__________.


Answer: Dennis Ritchie


18.­ Which of these Indian Music Legends is the exponent of the instrument, Sitar?


Answer: Ravi Shankar


19. ­ If the demand curve for Alphonso mangoes is D = 25000 ­ 70P and the supply curve is S = 10000 + 80P, find the equilibrium quantity?


Answer: 18,000 units

20. ­ Match the characteristics with their market structure:

(a) Price > MC in both short and long run

(b) Faces highly elastic demand


Answer: (a) Pure Monopoly, (b) Monopolistic competition


21. ­ Anamalai Tiger Reserve is in which state?


Answer: Tamil Nadu


22. ­ Which is the most economical method of removing solid matter from water?


Answer: Sedimentation


23. ­ What is the Capital of Telangana State?


Answer: Hyderabad


24. ­ Birbal was an advisor in the court of?


Answer: Akbar


25. ­ Humayun’s Tomb is located in_________.


Answer: Delhi


To get more Practice Sets & General Knowledge JOIN US

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved