GK - Practice Set for SSC CGL, CHSL, PSC | BBPS002

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, and PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF


Set No: BBPS002

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.



1 Which drug is used as an Anti-Anxiety drug?

a) Warfarin

b) Diazepam

c) Latanoprost

d) Hydralazine


2. Ficus benghalensis is the scientific name of _____________

a) Banyan

b) Pineapple

c) Babul

d) Tulsi


3. Equus burchelli is the scientific name of ___________

a) Horse

b) Zebra

c) Buffalo

d) Ass


4. The atomic number of which of the following elements is greater than that of Copper?

a) Iron

b) Chromium

c) Zinc

d) Manganese


5. Vacuum Tubes were used by ___________Generation of Computers.

a) First

b) Second

c) Third

d) Fourth


6. Ghumura is a folk dance of ______________ .

a) Odisha

b) Andhra Pradesh

c) Jammu & Kashmir

d) Maharashtra


7. 7 workers work in a printing press. Each gets paid Rs 450 per day. The 8th worker demands Rs 500 per day. If this worker is hired then all other workers must be paid Rs 500. The marginal resource (labor) cost of the 8th worker is___________.

a) Rs 50

b) Rs 850

c) Rs 400

d) Rs 100


8. An increase of 1% per annum in the rate of growth of the money supply will increase inflation in the long run by______.

a) Zero percent

b) One percent

c) 0.5 percent

d) More than one percent


9. Which of the following is false with reference to a photo-voltaic cell?

a) It is another name as solar cell

c) It can be used as infra-red detectors

c) It can store light energy in the form of electrical energy

d) It converts electric energy into light energy


10. Methane an air pollutant is produced ___________

a) by the action of ultraviolet light on nitrogenous compounds.

b) as a by-product of manufacturing ammoniacal fertilizers

c) by burning of coal in insufficient air

d) by digestion of food by animals


11. In the National Flag of India, Ashoka Chakra is a___________spoked wheel.

a) 8

b) 12

c) 16

d) 24


12. The longest day of the year in the Northern Hemisphere occur on______________

a) 20th May

b) 21st June

c) 20th July

d) 21st August


13. Chandragupta Maurya was an ardent follower of ______________

a) Sikhism

b) Jainism

c) Buddhism

d) Jewism


14. The First Battle of Panipat in 1526 was fought between the Lodi Empire and______.

a) Babur

b) Humayun

c) Akbar

d) Aurangzeb


15. Who Invented the Ceiling fan?

a) Lloyd Groff Copeman

b) Bartolomeo Cristofori

c) Leonardo da Vinci

d) Philip Diehl


16. Which country is the largest producer of Rice? a) Brazil b) China c) United States d) India


17. Who built Jama Masjid? a) Guru Ramdas b) Shah Jahan c) Rao Jodhaji d) Mahatma Gandhi


18. Battle of Haldighati was fought in the year ________. a) 1764 b) 1526 c) 1576 d) 1857


19. First Indian woman to get Bharat Ratna. a) Indira Gandhi b) Vijay Laxmi Pandit c) Mother Teresa d) Leela Seth


20. When ice floats on water, its _____ part remains outside the water. a) 0.5 b) 0.3 c) 0.1 d) 1


21. The instrument for measuring low temperatures is called a) Diagometer b) Cryometer c) Chromatoptometer d) Cymometer


22. In Lok Sabha the total number of members from states is a) 630 b) 530 c) 430 d) 330


23. At the time of emergency in 1975, who was serving as the President of India? a) Morarji Desai b) Fakhruddin Ali Ahmed c) V P Singh d) Indira Gandhi


24. Kevin Durant plays which International Sport? a) Golf b) Baseball c) Basketball d) Boxing


25. Who is the author of the book -"My Experiments with Truth"? a) Aristotle b) Winston Churchill c) James Morris d) Mahatma Gandhi


The answer to the GK Questions -


1 Which drug is used as an Anti-Anxiety drug?

Answer: Diazepam


2. Ficus benghalensis is the scientific name of _____________

Answer: Banyan


3. Equus burchelli is the scientific name of ___________

Answer: Zebra


4. The atomic number of which of the following elements is greater than that of Copper?

Answer: Zinc


5. Vacuum Tubes were used by ___________Generation of Computers.

Answer: First


6. Ghumura is a folk dance of ______________ .

Answer: Odisha



7. 7 workers work in a printing press. Each gets paid Rs 450 per day. The 8th worker demands Rs 500 per day. If this worker is hired then all other workers must be paid Rs 500. The marginal resource (labor) cost of the 8th worker is___________.

Answer: Rs 850


8. An increase of 1% per annum in the rate of growth of the money supply will increase inflation in the long run by______.

Answer: One percent


9. Which of the following is false with reference to a photo-voltaic cell?

Answer: It converts electric energy into light energy


10. Methane an air pollutant is produced ___________

Answer: by digestion of food by animals


11. In the National Flag of India, Ashoka Chakra is a___________spoked wheel.

Answer: 24


12. The longest day of the year in the Northern Hemisphere occur on______________

Answer: 21st June


13. Chandragupta Maurya was an ardent follower of ______________

Answer: Jainism


14. The First Battle of Panipat in 1526 was fought between the Lodi Empire and______.

Answer: Babur


15. Who Invented the Ceiling fan?

Answer: Philip Diehl


16. Which country is the largest producer of Rice?

Answer: China


17. Who built Jama Masjid?

Answer: Shah Jahan


18. Battle of Haldighati was fought in the year ________.

Answer: 1576


19. First Indian woman to get Bharat Ratna.

Answer: Indira Gandhi


20. When ice floats on water, its _____ part remains outside the water.

Answer: 0.1


21. The instrument for measuring low temperatures is called ---

Answer: Cryometer


22. In Lok Sabha the total number of members from states is ---

Answer: 530


23. At the time of emergency in 1975, who was serving as the President of India?

Answer: Fakhruddin Ali Ahmed


24. Kevin Durant plays which International Sport?

Answer: Basketball


25. Who is the author of the book -"My Experiments with Truth"?

Answer: Mahatma Gandhi


For more practice sets & General Knowledge Subscribe to our Newsletter

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved