GK - Practice Set for SSC CGL, CHSL, PSC | BBPS001

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, and PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF


Set No: BBPS002

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.


1. Which programming language is developed by James A Gosling?

a) ASP.Net b) Java c) PHP d) C#


2. Kaleidoscope was invented by ________.

a) John Barber b) Tim Berners-Lee c) Alan Blumlein d) David Brewster


3. The nitrogenous waste of Human Beings is

a) Ammonia b) Urea c) Ammonium Nitrate d) Uric Acid


4. Haustoria or sucking roots are found in which of the following?

a) Wheat b) Mango c) Chestnut d) Cuscuta


5. Equus Asinus is the scientific name of


a) Donkey b) Cow c) Deer d) Kangaroo


6. _______ is an anaesthetic agent.

a) Acetylene b) Glycol c) Diethyl ether d) Ethylene


7. ______ is used for making chemical apparatus like beakers, flasks, etc.

a) Potash glass b) Hard glass c) Soda glass d) Jena glass


8. Rashtrapati Bhavan was built in _________.

a) 1852 b) 1910 c) 1947 d) 1986


9. Santhara is a religious ritual of ______ community.

a) Sikhs b) Jews c) Jain d) Buddhists


10. If for a perfectly competitive firm, the price is Rs. 60, the output is 300 units, average variable costs are Rs. 18, and the average total costs are Rs. 36. The firm's profits are equal to _____

a) Rs. 5400 c) Rs. 3600 c) Rs. 7200 d) Rs. 1800


11. Which of the following will cause an increase in demand for a good?

a) an increase in income if the good is an inferior goods b) a decrease in the price of the goods c) a decrease in income if the good is normal goods d) an increase in the price of its substitute goods


12. The ionosphere overlaps which two layers of the atmosphere?

a) Troposphere and Mesosphere b) Mesosphere and Stratosphere c) Ionosphere and Homosphere d) Exosphere and Thermosphere


13. Carcinogenic chemicals cause_____

a) Heart diseases b) Diabetes c) Cancer d) Asthma


14. The first country to appoint Lokpal or equivalent to a Lokpal is ________.

a) Brazil b) Burma c) Sweden d) India


15. Which are the oldest mountains in India?

a) Western Ghats b) Satpura Range c) Aravallis d) Eastern Ghats


16. Who Invented the Ceiling fan?


a) Lloyd Groff Copeman

b) Bartolomeo Cristofori

c) Leonardo da Vinci

d) Philip Diehl


17. Rate of work done is.................


a) Energy

b) Power

c) Momentum

d) Impulse


18. What is the unit of the physical quantity "Young's modulus"?


a) newton

b) erg

c) joule

d) pascal


19. Pradhan Mantri Mudra Yojana was announced under the leadership of ______________


a) Jawaharlal Nehru

b) Indira Gandhi

c) Narendra Modi

d) Manmohan Singh


20. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Punjab is_____________


a) 2

b) 13

c) 20

d) 25


21. Who has the record of the highest number of Gold Medals in the history of the Olympics?


a) Usain Bolt

b) Michael Phelps

c) Larisa Latynina

d) Ian Thorpe


22. Who is the author of "Gently Falls: The Bakula"? "


a) Amitav Ghosh

b) Mitali Meelan

c) Ravinder Singh

d) Sudha Murty


23. Which fort is also known as the Golden Fort?


a) Chittorgarh

b) Kumbhalgarh

c) Ranthambore

d) Jaisalmer


24. Highest Civilian Honour received by Shabana Azmi is ............................


a) Padma Shri

b) Padma Bhushan

c) Padma Vibhushan

d) Bharat Ratna


25. Which of the following is false?


a) The hydrogen atom is roughly a third of the mass of tritium

b) Deuterium is called heavy hydrogen

c) Deuterium atom has 1 neutron

d) Protium is the rarest isotope of hydrogen



The answer to the GK Questions -


1 Which programming language is developed by James A Gosling?

Answer: Java


2. Kaleidoscope was invented by ________.

Answer: David Brewster


3. The nitrogenous waste of Human Beings is

Answer: Urea


4. Haustoria or sucking roots are found in which of the following?

Answer: Cuscuta


5. Equus Asinus is the scientific name of

Answer: Donkey


6. _______ is an anaesthetic agent.

Answer: Diethyl ether


7. ______ is used for making chemical apparatus like beakers, flasks, etc.

Answer: Hard glass


8. Rashtrapati Bhavan was built in _________.

Answer: 1910


9. Santhara is a religious ritual of ______ community.

Answer: Jain


10. If for a perfectly competitive firm, the price is Rs. 60, the output is 300 units, average variable costs are Rs. 18, and the average total costs are Rs. 36. The firm's profits are equal to _____

Answer: Rs. 7200


11. Which of the following will cause an increase in demand for a good?

Answer: an increase in the price of its substitute goods


12. The ionosphere overlaps which two layers of the atmosphere??

Answer: Exosphere and Thermosphere


13. Carcinogenic chemicals cause

Answer: Cancer


14. The first country to appoint Lokpal or equivalent to a Lokpal is ________.

Answer: Sweden


15. Which are the oldest mountains in India?

Answer: Aravallis


16. Who Invented the Ceiling fan?

Answer: Philip Diehl


17. Rate of work done is.................

Answer: Power


18. What is the unit of the physical quantity "Young's modulus"?

Answer: pascal


19. Pradhan Mantri Mudra Yojana was announced under the leadership of ______________

Answer: Narendra Modi


20. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Punjab is_____________

Answer: 13


21. Who has the record of the highest number of Gold Medals in the history of the Olympics?

Answer: Michael Phelps


22. Who is the author of "Gently Falls: The Bakula"? "

Answer: Sudha Murty


23. Which fort is also known as the Golden Fort?

Answer: Jaisalmer


24. Highest Civilian Honour received by Shabana Azmi is ............................

Answer: Padma Bhushan


25. Which of the following is false?

Answer: Protium is the rarest isotope of hydrogen


For more practice sets & General Knowledge Subscribe to our Newsletter


STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved