GK - General Awareness Practice Set for SSC, RRB, PSC | BBPS015

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, RRB, PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF, Mock Test for Competitive Exams.


Set No: BBPS015

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.



1. The largest estuarine mangrove forest in the world is at?

a) Sundarbans National Park b) Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks c) Keoladeo National Park d) Manas Wildlife Sanctuary


2. Amartya Sen won Nobel Prize for?

a) Literature b) Physics c) Peace

d) Economic Sciences


3. The amount of blood filtered together by both the kidneys in a 70 kg adult male human in a minute is

a) 1100 ml b) 100 ml c) 1500 ml d) 500 ml


4. Which feature of a plant helps to distinguish a monocot from a dicot?

a) pollination

b) venation

c) vernation d) aestivation


5. The Mutation Theory was proposed by _____.

a) Charles Lyell b) William Smith c) Hugo De Vries d) Harrison Schmitt


6. Which of the following elements has the lowest melting point? a) Helium b) Potassium c) Tungsten d) Sulphur


7. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Phosphorus? a) Aluminium b) Silicon d) Chlorine d) Magnesium

8. The designers of the Internet Protocol defined an IP address as a ____-bit number.

a) 8 b) 16 c) 32 d) 64


9. Which of the following is a wind-based Indian musical instrument?

a) Taus b) Swarmandal c) Samvadini d) Rabab


10. Calculate the economic profit for a firm if its total revenues are Rs 180 crores, explicit costs are Rs 95 crores, and implicit costs are Rs 25 crores. a) Rs 110 crores b) Rs 300 crores c) Rs 60 crores d) Rs 250 crores


11. Ensure payment of minimum wages for tea leave pickers

a) will improve the quality of tea. b) will reduce the unemployment of tea leave pickers. c) decreases unemployment. d) will increase the picking costs for all tea companies.


12. Which type of pathogen causes the water-borne disease Hepatitis-A?

a) Parasitic b) Viral c) Protozoan d) Bacterial


13. _________ is a natural electrical phenomenon characterized by the appearance of streamers of reddish or greenish light in the sky, especially near the northern or southern magnetic pole.

a) Acaulis b) Alatu c) Albopictus d) Aurora


14. Sabrimala is a Hindu pilgrimage center located in which Tiger Reserve area? a) Bandipur b) Kanha c) Periyar d) Panna


15.­ Earth is the .............planet from the Sun.


a) First

b) Third

c) Fifth

d) Seventh


16. ­ Which city is located on the banks of the river Godavari?


a) Badrinath

b) Nashik

c) Mathura

d) Lucknow


17. ­ Ghatotkacha (who ruled in the years 290–305 B.C.) was a king from which dynasty?


a) Gupta Dynasty

b) Kanva Dynasty

c) Shunga Dynasty

d) Maurya Dynasty


18. ­ Who are credited to a large extent for ending the Mughal rule in India?


a) Mauryas

b) Cholas

c) Guptas

d) Marathas


19. ­ Who Invented the postage stamp?


a) Ruth Handler

b) John Harington

c) Rowland Hill

d) Felix Hoffmann


20. ­ If a body moves with a uniform speed in a circular motion, then..............


a) its acceleration is increasing

b) its acceleration is zero

c) its velocity is changing

d) its velocity is uniform


21. ­ .............is the fourth state of matter.


a) Plasma

b) Steam

c) Gas

d) Matteroid


22. ­ The original constitution of India was published in?


a) Delhi

b) Srinagar

c) Ajmer

d) Dehradun


23. ­ Article 228 of the Indian Constitution "Transfer of certain cases to High Court" deals with?


a) the directive principles of state policy

b) the State Government

c) the Union Government

d) the fundamental rights of the Indian Citizen


24. ­ Who won the 2016 National Snooker Championship?


a) Mohit Saraswat

b) Aditya Mehta

c) Arjun Pandit

d) Varun Shakya


25. ­ Who is the author of "I Too Had a Love Story"?


a) Preeti Shenoy

b) Ravinder Singh

c) Keshav Aneel

d) Durjoy Datta



Answers to the GK Questions -


1. The largest estuarine mangrove forest in the world is at?


Correct Answer: Sundarbans National Park


2. Amartya Sen won Nobel Prize for?


Correct Answer: Economic Sciences


3. The amount of blood filtered together by both the kidneys in a 70 kg adult male human in a minute is


Correct Answer: 1100 ml


4. Which feature of a plant helps to distinguish a monocot from a dicot?


Correct Answer: venation


5. The Mutation Theory was proposed by _____.


Correct Answer: Hugo De Vries


6. Which of the following elements has the lowest melting point?

Correct Answer: Helium


7. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Phosphorus?

Correct Answer: Chlorine

8. The designers of the Internet Protocol defined an IP address as a ____-bit number.


Correct Answer: 32


9. Which of the following is a wind-based Indian musical instrument?


Correct Answer: Samvadini


10. Calculate the economic profit for a firm if its total revenues are Rs 180 crores, explicit costs are Rs 95 crores, and implicit costs are Rs 25 crores.

Correct Answer: Rs 60 crores


11. Ensure payment of minimum wages for tea leave pickers


Correct Answer: will increase picking cost for all tea companies.


12. Which type of pathogen causes the water-borne disease Hepatitis-A?


Correct Answer: Viral


13. _________ is a natural electrical phenomenon characterized by the appearance of streamers of reddish or greenish light in the sky, especially near the northern or southern magnetic pole.


Correct Answer: Aurora


14. Sabrimala is a Hindu pilgrimage center located in which Tiger Reserve area?

Correct Answer: Periyar


15.­ Earth is the .............planet from the Sun.


Correct Answer: Third


16. ­ Which city is located on the banks of the river Godavari?


Correct Answer: Nashik


17. ­ Ghatotkacha (who ruled in the years 290–305 B.C.) was a king from which dynasty?


Correct Answer: Gupta Dynasty


18. ­ Who are credited to a large extent for ending the Mughal rule in India?


Correct Answer: Marathas


19. ­ Who Invented the postage stamp?


Correct Answer: Rowland Hill


20. ­ If a body moves with a uniform speed in a circular motion, then..............


Correct Answer: its velocity is changing


21. ­ .............is the fourth state of matter.


Correct Answer: Plasma


22. ­ The original constitution of India was published in?


Correct Answer: Dehradun


23. ­ Article 228 of the Indian Constitution "Transfer of certain cases to High Court" deals with?


Correct Answer: the State Government


24. ­ Who won the 2016 National Snooker Championship?


Correct Answer: Aditya Mehta


25. ­ Who is the author of "I Too Had a Love Story"?


Correct Answer: Ravinder Singh


Join us to get more practice set like this - Join Here

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved