GK - General Awareness Practice Set for SSC, RRB, PSC | BBPS014

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, RRB, PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF, Mock Test for Competitive Exams.


Set No: BBPS014

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.


1. ­ Rock Shelters of Bhimbetka is located in the foothills of?

a) Western Ghats

b) Aravalli Range

c) Vindhya Range

d) Eastern Ghats


2. ­ Highest Civilian Honour received by Udit Narayan is

a) Padma Shri

b) Padma Bhushan

c) Padma Vibhushan

d) Bharat Ratna


3.­ Which drug is used to cure Migraine?

a) Fexofenadine

b) Tramadol

c) Sumatriptan

d) Levothyroxine


4. ­ In which of the following the dominant phase is Gametophyte?

a) Bryophyta

b) Pteridophyta

c) Gymnosperms

d) Angiosperms


5. ­ Anaerobic respiration refers to which of the following?

a) Respiration without Oxygen

b) Respiration with Oxygen

c) Respiration without CO2

d) Respiration with CO2


6. ­ .............bond holds the atoms together within a water molecule.

a) Nonpolar covalent

b) Polar covalent

c) Ionic

d) Co­ordinate


7. ­ Atomic number of which of the following elements is greater than that of Neon?

a) Oxygen

b) Magnesium

c) Nitrogen

d) Boron


8. ­ .............defines data types and the relationships among them.

a) Data definition language

b) Data manipulation language

c) Query language

d) OQL


9. ­ .............is a depiction of the Hindu God Shiva as the cosmic dancer who performs his divine dance called Tandavam.

a) Murugan

b) Nataraja

c) Vishnu

d) Venkateshwar


10. ­ If demand curve for renting a car is D = 90000 ­ 23P and the supply curve is S = 9000 + 7P, find the equilibrium price?

a) Rs 1800

b) Rs 900

c) Rs 3600

d) Rs 2700


11. ­ The demand curve ..............

a) shows that as the price of good increases, demand for the good will increase

b) shows that as the price of a good increase, demand for the good will decrease

c) has a positive gradient

d) indicates that there is a direct relationship between quantity demanded and price

12. ­ Which type of pathogen causes the water­borne disease Cholera?

a) Algal

b) Bacterial

c) Protozoan

d) Viral


13. ­ Which of the following is a greenhouse gas or a gas, which can deplete the ozone layer?

a) As

b) Kr

c) C4H8

d) CH4


14. ­ Which of the following is not a National Park?

a) Corbett National Park

b) Kaziranga National Park

c) Satara National Park

d) Bandipur National Park


15. A bound collection of maps is called ___________. a) Cryosphere b) Geomorphology c) Atlas d) Contour lines


14. Which of these countries got Independence from the United Kingdom? a) Uzbekistan b) India c) Venezuela d) South Korea


15. The Biography of Humayun was written by ___________. a) Nur Jehan

b) Jodha

c) Anarkali d) Gulbadan Begum


16. Who Invented Internet Protocol? a) Vint Cerf b) David Chaum c) Georges Claude d) Josephine Cochrane


17. Find the power of a convex lens if the image formed is at a distance of 10 cm from the lens when the object is placed on the other side of the lens at 40 cm from the optical centre? a) 12.5 diopters b) 7.5 diopters c) -12.5 diopters d) -7.5 diopters


18. Filament of electric bulb is made of _____. a) Magnesium b) Lead c) Tin d) Tungsten


19. Under which Article was Emergency in India declared in 1975? a) Article 1 b) Article 152 c) Article 286

d) Article 352


20. The United Nations Green Climate Fund is headquartered in which country? a) South Korea b) U.S.A c) Canada d) Australia


21. Anjum Chopra is associated with which Sport? a) Javelin Thrower b) Archery c) Cricket d) Badminton


22. Who is the author of "Life of Pi"? a) Eleanor Catton b) Aravind Adiga c) Yann Martel d) Kiran Desai


23. Which was the first garden-tomb in the Indian subcontinent? a) Tomb of Jahangir b) Humayun's Tomb c) Taj Mahal d) Tomb of Muhammad Iqbal


24. Group of 4 bits forms a

a) Byte

b) Nibble

c) Gigabyte

d) Terabyte


25. Barograph was invented by______

a) Lucien Vidi

b) John Venn

c) Theophilus Van Kannel

d) Lewis Urry


Answer to the GK Questions -



1. ­ Rock Shelters of Bhimbetka is located in the foothills of?

Answer: Vindhya Range


2. ­ Highest Civilian Honour received by Udit Narayan is

Answer: Padma Bhushan


3.­ Which drug is used to cure Migraine?

Answer: Sumatriptan


4. ­ In which of the following the dominant phase is Gametophyte?

Answer: Bryophyta


5. ­ Anaerobic respiration refers to which of the following?

Answer: Respiration without Oxygen


6. ­ .............bond holds the atoms together within a water molecule.

Answer: Polar covalent


7. ­ Atomic number of which of the following elements is greater than that of Neon?

Answer: Magnesium


8. ­ .............defines data types and the relationships among them.

Answer: Data definition language


9. ­ .............is a depiction of the Hindu God Shiva as the cosmic dancer who performs his divine dance called Tandavam.

Answer: Nataraja


10. ­ If the demand curve for renting a car is D = 90000 ­ 23P and the supply curve is S = 9000 + 7P, find the equilibrium price?

Answer: Rs 2700


11. ­ The demand curve ..............

Answer: shows that as the price of a good increase, demand for the good will decrease

12. ­ Which type of pathogen causes the water­borne disease Cholera?

Answer: Bacterial


13. ­ Which of the following is a greenhouse gas or a gas, which can deplete the ozone layer?

Answer: CH4


14. ­ Which of the following is not a National Park?

Answer: Satara National Park


15. A bound collection of maps is called ___________. Answer: Atlas


14. Which of these countries got Independence from the United Kingdom? Answer: India


15. The Biography of Humayun was written by ___________. Answer: Gulbadan Begum


16. Who Invented Internet Protocol? Answer: Vint Cerf


17. Find the power of a convex lens if the image formed is at a distance of 10 cm from the lens when the object is placed on the other side of the lens at 40 cm from the optical centre? Answer: 12.5 diopters


18. The filament of electric bulb is made of _____. Answer: Tungsten


19. Under which Article was Emergency in India declared in 1975? Answer: Article 352


20. The United Nations Green Climate Fund is headquartered in which country? Answer: Canada


21. Anjum Chopra is associated with which Sport? Answer: Cricket


22. Who is the author of "Life of Pi"? Answer: Yann Martel


23. Which was the first garden-tomb in the Indian subcontinent? Answer: Humayun's Tomb


24. Group of 4 bits forms a

Answer: Nibble


25. Barograph was invented by______

Answer: Lucien Vidi


For more practice sets SUBSCRIBE

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved