GK - General Awareness Practice Set for SSC, RRB, PSC | BBPS013

Updated: Sep 19

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, RRB, and PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF, Mock Test for Preliminary Exams.

Set No: BBPS013

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.



1. Which of these Indians has been awarded Bharat Ratna? a) Atal Bihari Vajpayee b) Subhas Chandra Bose c) Rahul Gandhi d) P. V. Narasimha Rao


2. _________________ is a drug that makes your heart work more slowly, used for treating high blood pressure. a) Contraceptive b) Beta-Blocker c) Depressant d) Enema


3. Ocimum tenuiflorum is the scientific name of ___________. a) Neem b) Mango c) Babul d) Tulsi


4. Which gland secretes bile, a digestive fluid? a) pancreas b) liver c) thyroid d) testes

5. The Chemical formula of Ammonium chloride is ___________. a) (NH4)2Cl b) NH4Cl3 c) NH4Cl2 d) NH4Cl


6. Which of the following elements has the lowest melting point? a) Iron b) Nitrogen c) Iodine d) Lead


7. On the context Internet, what is the full form of TCP? 1) Transfer Control Program 2) Transfer Control Protocol 3) Transmission Control Program 4) Transmission Control Protocol


8. Which of these languages is generally not spoken in the Southern part of India? a) Telugu b) Konkani c) Maithili d) Malayalam


9. If the demand curve for radial car tires is D = 230000 - 19P and the supply curve is S = 180000 + 6P, find the equilibrium Quantity?

a) 19200 units b) 291000 units c) 29100 units d) 192000 units


10. Match the characteristics with their market structure:

(a) Differentiated products, but close substitutes for consumers so their demand curves are elastic. (b) The firm will tend to set output so that it earns maximum profits.

i) (a) Pure competition, (b) Pure Monopoly

ii) (a) Monopolistic competition, (b) Oligopoly iii) (a) Oligopoly, (b) Pure Monopoly iv) (a) Monopolistic competition, (b) Pure Monopoly


11. Indravati Tiger Reserve is in which state? a) Telangana b) Rajasthan c) Chhattisgarh d) West Bengal


12. Pyrolusite is an ore/mineral of ___________. a) Mercury b) Manganese c) Molybdenum d) Lead


13. What does the IMF stand for? a) International Monetary Fund b) Indian Money Fund c) International Machine Federation d) Institute of Monetary Finance


14. What is the capital of Ireland? a) Brussels b) Helsinki c) Ottawa d) Dublin


15. ­ Who was the first Indian astronomer to calculate the time taken by earth to orbit the sun?

a) Aryabhatta

b) Ved Bhatnagar

c) Bhaskaracharya

d) Bishu devtamapi


16. ­ What is the capital of New Zealand?

a) Brussels

b) Canberra

c) Wellington

d) Ankara


17. ­ Which among the following games was very popular in ancient India?

a) Chess

b) Cricket

c) Hockey

d) Football


18. ­ Ashoka The Great (273–232 B.C.) was the ruler of which dynasty?

a) Mewar

b) Mughal

c) Maurya

d) Peshwas


19.­ Who Invented LED?

a) Nick Holonyak

b) Elias Howe

c) Chuck Hull

d) Christiaan Huygens


20. ­ Who first determined the value of G (gravitational constant)?

a) Lord Cavendish

b) R.R Heyl

c) Boyle

d) Poynting


21. ­ The work done by the centripetal force is ..............

a) positive

b) zero

c) negative

d) unity


22. ­ Indian Constitution has how many Parts?

a) 22

b) 32

c) 42

d) 52


23. ­ Article 31B of the Indian Constitution "Validation of certain Acts and Regulations" deals with the

a) State Government

b) Union Government

c) Directive principles of state policy

d) Fundamental rights of the Indian Citizen


24. ­ Who among the following has not scored even a single triple hundred in test matches?

a) Brian Lara

b) Virender Sehwag

c) Sachin Tendulkar

d) Chris Gayle


25. ­ Who is the author of "The Twentieth Wife"?

a) Aparna Sinha

b) Bapsi Sidhwa

c) R. K. Narayan

d) Indu Sundaresan


Answer to the GK Question -



1. Which of these Indians has been awarded Bharat Ratna? Answer: Atal Bihari Vajpayee


2. _________________ is a drug that makes your heart work more slowly, used for treating high blood pressure. Answer: Beta-Blocker


3. Ocimum tenuiflorum is the scientific name of ___________. Answer: Tulsi


4. Which gland secretes bile, a digestive fluid? Answer: liver

5. The Chemical formula of Ammonium chloride is ___________. Answer: NH4Cl


6. Which of the following elements has the lowest melting point? Answer: Nitrogen


7. On the context Internet, what is the full form of TCP? Answer: Transmission Control Protocol


8. Which of these languages is generally not spoken in the Southern part of India? Answer: Maithili


9. If the demand curve for radial car tires is D = 230000 - 19P and the supply curve is S = 180000 + 6P, find the equilibrium Quantity?

Answer: 192000 units


10. Match the characteristics with their market structure:

(a) Differentiated products, but close substitutes for consumers so their demand curves are elastic. (b) The firm will tend to set output so that it earns maximum profits.

Answer: (a) Monopolistic competition, (b) Pure Monopoly


11. Indravati Tiger Reserve is in which state? Answer: Chhattisgarh


12. Pyrolusite is an ore/mineral of ___________. Answer: Manganese


13. What does the IMF stand for? Answer: International Monetary Fund


14. What is the capital of Ireland? Answer: Dublin


15. ­ Who was the first Indian astronomer to calculate the time taken by earth to orbit the sun?

Answer: Bhaskaracharya


16. ­ What is the capital of New Zealand?

Answer: Wellington


17. ­ Which among the following games was very popular in ancient India?

Options:

Answer: Chess


18. ­ Ashoka The Great (273–232 B.C.) was the ruler of which dynasty?

Answer: Maurya


19.­ Who Invented LED?

Answer: Nick Holonyak


20. ­ Who first determined the value of G (gravitational constant)?

Answer: Lord Cavendish


21. ­ The work done by the centripetal force is ..............

Answer: zero


22. ­ Indian Constitution has how many Parts?

Answer: 22


23. ­ Article 31B of the Indian Constitution "Validation of certain Acts and Regulations" deals with the

Answer: Fundamental rights of the Indian Citizen


24. ­ Who among the following has not scored even a single triple hundred in test matches?

Options:

Answer: Sachin Tendulkar


25. ­ Who is the author of "The Twentieth Wife"?

Answer: Indu Sundaresan


For more practice sets SUBSCRIBE

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved