GK - General Awareness Practice Set for SSC, RRB, PSC | BBPS012

GK - General Awareness Practice Set for SSC CGL, CHSL, and PSC

Practice makes you perfect, Take a test to sharpen your Preparation for any competitive exam like SSC, CGL, CHSL, RRB, PSC, and other exams with our specially designed miscellaneous Practice Sets......GK Questions Download in PDF


Set No: BBPS012

Full Marks: 25

Full Time: 10 Mins.



1. ________ in Chandrapur district is the oldest and the largest National Park in Maharashtra. a) Tadoba Andhari Tiger Project b) Bandipur National Park c) Bandhavgarh National Park d) Dandeli Wildlife Sanctuary


2. Name the first Indian to win an Oscar a) AR Rahman b) Bhanu Athaiya c) Satyajit Ray d) Gulzar


3. The outer white part of the eye that protects the inner structures is _______. a) Iris b) Sclera c) Retina

d) Cornea

4. Proteins are made up of _______. a) Amino acids b) Fatty acids c) Glucose d) Nucleotides


5. The modern periodic table consists of 18 groups and 7 periods. What is the atomic number of the element placed in the 4th group and the 4th period? a) 24 b) 20 c) 22 d) 12


6. A Gigabyte equals all of the following, except _______. a) 1000 megabytes b) trillion bytes c) Million kilobytes d) 1 thousandth of a terabyte


7. If the price of an article decreases from Rs 800 to Rs 750, when the quantity demanded increases from Q1 units to 2250 units, and if the point elasticity of demand is -2 find Q1? a) 2400 units b) 2000 units c) 1800 units d) 1500 units


8. Which of the following is false about minimum wages? a) A minimum wage law benefits all unskilled workers. b) A minimum wage harms firms by forcing them to pay higher wages. c) A minimum wage harms customers because the law usually leads to higher product prices. d) A minimum wage increases unemployment.


9. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer? a) Br2 b) OF2 c) CHCl2F d) CO


10. Which was Al Gore's Oscar-winning Documentary?

Options: a) Heartbroken Kid b) An Inconvenient Truth c) Senna d) To be or not to be


11. Which of the following is the hottest planet? a) Earth b) Venus c) Jupiter d) Neptune


12. Which of these was not from the Mughal Dynasty? a) Humayun b) Akbar c) Sher Shah Suri d) Kamran Mirza


13. Who set up the Sabarmati Ashram in Ahmedabad? a) Subhash Chandra Bose b) Mohandas Gandhi c) Jawaharlal Nehru d) Sarojini Naidu


14. Who discovered Catalysis? a) Messcureni b) Berzelius c) Hooke d) Garner


15.­ Which of these countries got Independence from the United Kingdom?

a) Uzbekistan

b) United States

c) Venezuela

d) South Korea


16. ­ The decision to effect the Partition of Bengal was announced in 1905 by?

a) Lord William Bentinck

b) Lord Mountbatten

c) Warren Hastings

d) Lord Curzon


17. ­ Inventor of Instant Noodles was a citizen of which country?

a) China

b) South Korea

c) Japan

d) North Korea


18. ­ Find the power of a convex lens if the image formed is at a distance of 20 cm from the lens when the object is placed on the other side of the lens at 25 cm from the optical center?

a) 1 diopter

b) ­9 diopters

c) 9 diopters

d) ­1 diopters


19. ­ What is the unit of the physical quantity "Capacitance"?

a) weber

b) farad

c) tesla

d) ohm


20. ­ Parliament conducts ..................sessions each year.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4


21. ­Who is the Founder of the International Premier Tennis League?

a) Leander Paes

b) Roger Federer

c) Martina Navratilova

d) Mahesh Bhupathi


22.­ Who is the author of the book ­ "The daughter of the east"?

a) Taslima Nasreen

b) Benazir Bhutto

c) Chandrika Bhutani

d) Sharmila Tagore


23. ­ Which company developed 'Hack' Programming Language?

a) Google

b) Microsoft

c) Facebook

d) Apple


24. ­ According to the Hornbostel–Sachs system of Indian Musical Instruments, Ghungroo can be classified as

a) Chordophones

b) Aerophones

c) Membranophones

d) Idiophones


25. ­ What is the minimum age to become the Prime Minister of India if he or she is a member of Rajya Sabha?

a) 18

b) 25

c) 30

d) 35


Answer to the GK Questions -



1. ________ in Chandrapur district is the oldest and the largest National Park in Maharashtra. a) Tadoba Andhari Tiger Project Answer: Tadoba Andhari Tiger Project


2. Name the first Indian to win an Oscar Answer: Bhanu Athaiya


3. The outer white part of the eye that protects the inner structures is _______. Answer: Sclera

4. Proteins are made up of _______. Answer: Amino acids


5. The modern periodic table consists of 18 groups and 7 periods. What is the atomic number of the element placed in the 4th group and the 4th period? Answer: 22


6. A Gigabyte equals all of the following, except _______. Answer: trillion bytes


7. If the price of an article decreases from Rs 800 to Rs 750, when the quantity demanded increases from Q1 units to 2250 units, and if the point elasticity of demand is -2 find Q1? Answer: 2000 units


8. Which of the following is false about minimum wages? Answer: A minimum wage law benefits all unskilled workers.


9. Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer? Answer: CHCl2F


10. Which was Al Gore's Oscar-winning Documentary? Answer: An Inconvenient Truth


11. Which of the following is the hottest planet? Answer: Venus


12. Which of these was not from the Mughal Dynasty? Answer: Sher Shah Suri


13. Who set up the Sabarmati Ashram in Ahmedabad? Anwer: Mohandas Gandhi


14. Who discovered Catalysis? Answer: Berzelius


15.­ Which of these countries got Independence from the United Kingdom?

Answer: United States


16. ­ The decision to effect the Partition of Bengal was announced in 1905 by?

Answer: Lord Curzon


17. ­ Inventor of Instant Noodles was a citizen of which country?

Answer: Japan


18. ­ Find the power of a convex lens if the image formed is at a distance of 20 cm from the lens when the object is placed on the other side of the lens at 25 cm from the optical center?

Answer: 9 diopters


19. ­ What is the unit of the physical quantity "Capacitance"?

Answer: farad


20. ­ Parliament conducts ..................sessions each year.

Answer: 3


21. ­Who is the Founder of the International Premier Tennis League?

Answer: Mahesh Bhupathi


22.­ Who is the author of the book ­ "The daughter of the east"?

Answer: Benazir Bhutto


23. ­ Which company developed 'Hack' Programming Language?

Answer: Facebook


24. ­ According to the Hornbostel–Sachs system of Indian Musical Instruments, Ghungroo can be classified as

Answer: Idiophones


25. ­ What is the minimum age to become the Prime Minister of India if he or she is a member of Rajya Sabha?

Answer: 30


For more practice sets SUBSCRIBE

STATES OF INDIA

  • Andhra Pradesh

  • Arunachal Pradesh 

  • Assam 

  • Bihar 

  • Chhattisgarh

  • Goa 

  • Gujrat

  • Haryana

  • Himachal Pradesh

  • Jharkhand 

  • Karnataka 

  • Kerala

  • Madhya Pradesh 

  • Maharashtra 

  • Manipur 

  • Meghalaya 

  • Mizoram 

  • Nagaland 

  • Odisha 

  • Punjab

  • Rajasthan 

  • Sikkim

  • Tamilnadu

  • Telangana 

  • Tripura 

  • Uttar Pradesh 

  • Uttarakhand 

  • West Bengal 

  • Andaman & Nicobar Island

  • Chandigarh 

  • Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu 

  • Delhi 

  • Jammu & Kashmir

  • Ladakh 

  • Lakshadweep 

  • Puducherry 

Current Affairs - Latest News Updates

MEDIUM

PINTEREST

QUORA

Subscribe to BoiBook newsletter

Get email notification of every update

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2020 by BoiBooks.Com, All Rights are Reserved